BINE ATI VENIT PE BLOGUL NOSTRU!

Descoperiti aici articole, poze, filmulete, cu toate informatiile de care aveti nevoie!

Ața dentară- 7 scuze de care te foloseși ca să nu o utilizezi și cum să le învingi

Ața dentară- 7 scuze de care te foloseși ca să nu o utilizezi și cum să le învingi

Folosirea aței dentare este chiar mai importantă decât periajul pentru bunăstarea dinților. Și atunci de ce atât de mulți oameni găsesc motive să nu o utilizeze?

Scuzele se gasesc ușor, dar în calitate de specialiști, avem contra-argumente solide pentru fiecare dintre ele:

Scuza numărul 1: Mie nu-mi rămâne niciodată mâncare între dinți.

Scopul principal în urma utilizării aței dentare nu este acela de a elimina resturile de mâncare dintre dinți, ci de a îndepărta placa bacteriană. Folosirea zilnică poate preveni bolile gingivale și pierderea dinților. Toată lumea are placă bacteriană și aceasta poate fi îndepărtată numai cu ajutorul aței dentare sau prin curățări profesionale regulate (făcute într-un cabinet stomatologic).

Scuza numărul 2: Nu știu cum se folosește.

Trebuie să recunoaștem cu toții că nu e nici pe departe cea mai dificilă activitate dacă ne gândim la toată rutina de îngrijire personală, dar cu siguranță e una dintre cele mai importante de învățat.

Iată câteva instrucțiuni:

Trebuie să folosești cam 45 cm de ață. Înfășoară cea mai pare parte pe degetul mijlociu al uneia dintre mâini și restul, pe degetul mijlociul al celeilalte mâini. Ține ața strâns între degetul mare și arătător și ghideaz-o, mișcând-o printre dinți.  Când ața a tins linia gingiei, formează un unghi, astfel încât să urmărești linia dintelui. Ține banda ferm și mișc-o de sus in jos. Repetă mișcarea și la celălalt dinte, și intregul proces pentru tot restul gurii. (cam așa: https://www.youtube.com/watch?v=-DT0N3-hNFY ). Folosește secțiuni neutilizate de ață pe măsură ce avansezi și sub nicio formă să nu uiți de molarii din spate pentru că sunt cei mai predispuși la leziuni carioase.

Scuza numărul 3:  Nu sunt suficient de îndemânatic/ă  pentru a utiliza corect ața dentară.

Dacă întâmpinați probleme în curăța corespunzător partea din spate a gurii întrebați-ne despre:

  • dispozitive speciale de plastic (in formă de Y) care facilitează curățarea;
  • periuțe rotunde de dimensiuni mici;
  • capete de curățare din cauciuc;
  • instrumente de curățare interdentară (din plastic sau lemn);

Copii au nevoie de ajutor atât cu periajul cât si cu ața dentară cam până la 11 ani. La ei folosirea aței dentare ar trebui să înceapă îndată ce au cel puțin doi dinți care se ating.

Scuza numărul 4:  Nu am timp.

Găsește momente ale zilei care îți convin. Ar trebui să se întâmple cel puțin o dată pe zi. ..de două ori în mod ideal :D.

Dacă integrezi folosirea aței dentare în rutina zilnică, dimineața si seara, s-ar putea să-ți fie mai ușor și ca sa nu uiți, cel mai bine ar fi să pui ața dentară, periuța și pasta de dinți în același loc.

Nu trebuie s-o faci în fața oglinzii din baie.  Poți sa ții ața dentară în mașină și s-o folosești cât stai la semafor…nu cred că se supără nimeni (din contră, ar putea fi exemplu). Nu ar strica una nici în sertarul de la birou. Șeful n-ar trebui să aibă o problemă cu asta. Important e s-o folosești și să se întâmple când îți e ție convenabil.

Scuza numărul 5:  Mă doare.

Dacă îți sângerează gingiile sau te dor, cel mai probabil ai gingivită sau altă patologie a gingiilor. Acesta e un motiv si mai întemeiat să folosești ața dentară.

Folosirea aței dentare nu ar trebui să fie o experiență dureroasă iar întreruperea folosirii ei in cazul în care gingiile sângerează sau dor, este exact opusul a ceea ce ar trebui să facem.

Dacă te speli pe dinți corect și folosești ață dentară, sângerarea și/sau durerea ar trebui să se oprească în aproximativ 2 săptămâni. Dacă nu, trebuie să ajungi la medic. 

Scuza numărul 6:  Sunt însărcintă (dacă ești băiat/bărbat, nu sări peste partea asta…e bine de stiut).

S-ar putea să fie un pic mai greu să folosești ața dentară în cazul în care ești obosită sau ai senzații de greață dar este foarte important să continui să menții o igienă orală corectă, iar  asta implică folosirea aței dentare. Sarcina poate provoca o gamă largă de patologii la nivelul gurii, de la afecțiuni ale gingiilor, până la uzura accelerată a smalțului.

Scuza numărul 7:  Dinții mei sunt prea apropiați.

Pentru o alunecare mai ușoară încearcă ața dentară cerată. Dacă ai gingiile retrase, spații intre dinți care variază mult ca dimensiune sau porți aparat dentar poți face o buclă din ața dentară pentru a căuta o zona mai ușoară de acces. În cazul în care ața se deteriorează sau se rupe, e posibil ca între dinți să existe o carie sau o altă problemă care să necesite intervenția unui medic specialist (o coroană spartă sau decimentare). Dacă e cazul, trebuie sa faci o programare un medic specialist: http://www.orthoexclusive.ro/contact/