BINE ATI VENIT PE BLOGUL NOSTRU!

Descoperiti aici articole, poze, filmulete, cu toate informatiile de care aveti nevoie!

CE ESTE UN SPECIALIST ORTODONT?

CE ESTE UN SPECIALIST ORTODONT?

Un zambet armonios tine de foarte multe detalii, dintii frumos aliniati au insa au o contributie extrem de importanta; un lucru bun este ca majoritatea anomaliilor pot fi corijate. Cum si cu ce pret? Pentru a incepe orice demers iata ce este important de stiut:

-In primul rand:

CE ESTE UN SPECIALIST ORTODONT?

Ortodontul este specializat in diagnosticarea, preventia si tratamentul anomaliilor dento-faciale. Ortodontii sunt mai intai dentisti generalisti care dupa absolvirea Facultatii de Medicina Dentara urmeaza o specializare de trei ani in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala pentru a invata sa evalueze si sa trateze in mod corect anomaliile dentare si maxilare ~ asemanator cu specialistii cardiologi sau radiologi, care devin mai intai medici generalisti si apoi urmeaza o specializare in domeniul pe care au ales sa-l practice.~

Ortdontul se ocupa exclusiv de corectarea dintilor nealiniati si de problemele de crestere si dezvoltare ale maxilarelor.

Pentru o buna ingrijire a sanatatii orale de cele mai multe ori este nevoie de o echipa formata din dentisti generalisti, pediatrii, sau medici de familie.  Acestia pot observa la controalele regulate o eventuala anomalie pe cale sa se instaleze sau una deja existenta si pot sa va orienteze spre medicul ortodont.

Numai cei care au urmat dupa absolvirea Facultatii de Medicina Dentara o specializare de trei ani se pot numi Specialisti in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala si pot fi membri ai unor Asociatii de Ortodontie.

CE SE INTAMPLA DACA LASAM DINTII NEALINIATI SI PROBLEMELE ORTODONTICE NEREZOLVATE?

Ar trebui sa stim cu totii ca dintii care nu sunt corect aliniati se asociaza cu probleme ale structurii osoase si ale parodontiului de sustinere. Cercetarile medicale au aratat ca cei care au probleme ale oaselor si parodontiului sunt predispusi sa dezvolte afectiuni cardiace. Deci pastrarea unei bune sanatati orale si generale a organismului include cel mai adesea un tratament ortodontic.

Un alt motiv pentru care un ortodont devine important este datorat faptului ca ne dorim sa pastram dintii naturali cat mai mult timp in gura, iar daca dintii sunt incorect aliniati si aveti probleme de ‘muscatura’ acestia se pierd mult mai devreme. Ganditi-va la functionalitatea arcadelor dentare ca la un fermoar: daca dintii fermoarului se intrepatrund in mod corect acesta poate functiona bine si va avea durabilitate, la fel se Intampla si cu dintii dumneavoastra.

Ca ortodont doresc sa aveti dinti care nu doar sa arate bine ci si dinti care sa poata fi pastrati pe arcade toata viata.

CAT COSTA‚ TRATAMENTUL ORTODONTIC?

Ban cu ban Ortodontia azi costa mai putini bani decat celelalte tratamente stomatologice pe care va trebui sa le faceti mai tarziu pentru aceleasi probleme dentare nerezolvate.

CINE URMEAZA‚ IN MOD NORMAL TRATAMENTE ORTODONTICE?

La ora actuala unul din cinci pacienti este adult. Daca doriti dinti sanatosi trebuie sa stiti ca acestia se pot corecta la orice varsta.

In cabinetele ortodontice din lume exista pacienti de la trei la optzeci de ani deci nu exista nici un motiv pentru a nu avea un zambet sanatos indiferent de varsta pe care o aveti.

CAND AR TREBUI FACUTA PRIMA EVALUARE LA UN SPECIALIST ORTODONT?

Asociatia Americana de Ortodontie recomanda ca un copil sa fie vazut de un ortodont nu mai tarrziu de varrsta de sapte ani. Pentru aceasta exista si o motivatie biologica, deoarece la aceasta varsta se schimba dintii temporari cu cei definitivi. Daca sesizam anumite probleme acestea se pot rezolva prin interceptie sau printr-un viitor tratament ortodontic, sau va putem spune ca acest copil nu va avea nevoie de tratament ortodontic deloc! Pentru adulti situatia este putin diferita; daca observati ca ceva este in neregula la dintii dumneavoastra sau ca muscatura, ocluzia s-a schimbat inseamna ca este timpul sa vedeti un ortodont.

Adultii realizeaza din ce in ce mai mult ca exista o conexiune stransa intre sanatea dentara, zambetul frumos si statea de sanatate generala a organismului. Mai exact multi dintre adulti vad la copii rezultate exclelente obtinute in urma tratamentului ortodontic si astfel se decid si ei sa apeleze la ortodont; exista si unii pacienti care au purtat in copilarie diverse aparate se intorc pentru ‘tun up’?

ORTODONTIA ASTAZI

Pe parcursul ultimilor douazeci si cinci de ani ortodontia s-au schimbat mult. Daca Inainte ortodontia era considerate de lux si foarte putini oameni aveau oportunitatea sa urmeze un tratament ortodontic, cu timpul situatia s-a schimbat, de asemenea si tehnologia la care putem apela – de la aparatele aplicate pe fata externa sau interna a dintilor si culoare, care poate fi naturala sau complet transparenta (saphir) sau clear aligner. In functie de tendintele modei puteti alege bracket-uri colorate sau de diverse forme si modele iar daca luam In calcul si evolutia tehnologica a arcurilor cu memorie, bracket-urile nu arata doar mai bine ci functioneaza mai repede si mai precis.

Importanta este nu doar tehnologia ci si persoana care foloseste aceasta tehnologie.

Exista in lume  ortodonti  specializati in Tehnica Linguala, (aparatele care folosesc bracket-uri fixate pe fata linguala a dintilor, dinspre interior, devenind astfel invizibile). Acestia urmeaza dupa specializarea de trei ani In Ortodontie Si Ortopedie Dento-Faciala o supra-specializare In Tehnica Linguala desfasurata pe parcursul a doi ani intr-una  din putinele Institutii de Invatamant  Superior din lume acreditata sa organizeaze astfel de supra-specializari  obtinand  la absolvire o  DIPLOMA UNIVERSITARA IN ORTODONTIE LINGUALA.

De asemenea un bun ortodont urmeaza multe Programe de Educatie Continua in diverse tehnici de Ortodontie pe tot parcursul vietii.

Dr. Marinela Ciocotisan 

Diplome Universitaire d’Orthodontie Linguale de l’ácademie de Paris, Universite Rene Descartes