BINE ATI VENIT PE BLOGUL NOSTRU!

Descoperiti aici articole, poze, filmulete, cu toate informatiile de care aveti nevoie!

Ortodonția pediatrică și cele 2 etape ale tratamentului ortodontic

Ortodonția pediatrică și cele 2 etape ale tratamentului ortodontic

Anumite probleme ortodontice pot beneficia de tratament precoce.  Exemple: înghesuirea dentară, ocluzia adăncă acoperită, obiceiurile vicioase (mușcarea buzei sau suptul degetului), probleme legate de sub-dezvoltarea oaselor maxilare și problemele respiratorii. Tratamentul efectuat la o vârstă fragedă poate avea beneficii care ar putea fi imposibil de atins la o vârstă mai mare ataunci cand cresterea se incheie. Tratamentul ortodontic necesită de obicei un plan de tratament în două faze.
Prima fază de tratament dureaza aproximativ șase – cincisprezece luni atunci când sunt prezenți atât dinți permanenți cât și cei de lapte.
Corecțiile făcute în prima fază sunt menținute cu aparate detașabile sau dispozitive fixe. Pacienții trec apoi  în programul nostru de monitorizare a creșterii. Acesta include vizite trimestriale, împreună cu efectuarea radiografiilor speciale și a fotografiilor de diagnostic periodice.
Faza a doua de tratament începe odată ce toți dinții permanenți sunt erupți. Dispozitivele ortodontice recomandate sunt cele fixe.
Ocazional, atunci când un pacient nu este tratat in prima faza și dinții permanenți erup mai repede decât se anticipase,  părinții vor fi informați că se va continua direct cu faza a doua de tratament.
Deși programul de tratament în două faze pare mai complicat, în realitate acesta reprezinta metoda cea mai eficienta pentru a trata problemele dentare la o vârstă cat mai fragedă. Prin expansiunea maxilarelor se elimina problemele legate de respiratie, nevoia de extracție a dinților permanenți, nevoia unui tratament combinat de chirurgie ortognată la varsta adulta și scurtează timpul de purtare a aparatului fix.
In concluzie, tratamentul ortodontic  în două faze se va efectua atunci când este necesar iar a doua fază este în general necesară în 75% din cazuri pentru a finaliza pozițiile dinților și muscatura.
Când este cel mai indicat sa luam în calcul un plan de tratament în 2 faze?
Faza I de tratament începe de obicei în timp ce copilul are o dentiție mixtă,  cei mai multi dinți fiind de lapte și câțiva dinti permanenți. Această etapă de dezvoltare apare in jurul vastei de 7 -8 ani.
Faza a II-a de tratament începe în momentul în care toți dinții permanenți sunt erupți  și anume în jurul vârstei de 12 ani.  Scopul acestei faze este realizarea unei mușcături ideale și obtinerea zâmbetul care l-ați dorit dintotdeauna.
Toată lumea are nevoie de faza I de tratament?
Absolut nu!  Numai anumite anomalii dentare necesita intervenția timpurie. Toți ceilalți pot aștepta până cand  majoritatea, dacă nu toti  dintii  permanenti erup. In situatia in care copilul dumneavoastră nu are nevoie de  faza I de tratament vom continua să monitorizam creșterea la întâlnirile periodice  stabilite până când toți dinții permanenți erupt.
Pot aștepta  pana când copilul meu este mai mare pentru a efectua faza I / tratamentul interceptiv ortodontic?
Acest lucru nu este recomandat. In situatia in care copilul dumneavoastră are nevoie de tratament faza I, acest lucru înseamnă, de obicei, că el / ea are o problemă dificilă, care necesită un tratament timpuriu. Dacă nu se iau măsuri ortodontice, tratamentul ulterior poate include extracții, chirurgie ortognată, timp crescut de tratament și costuri suplimentare.
Ce sunt extracțiile în scop ortodontic și terapia non-extracție, și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia?
Extracția seriată este o tehnică în care dinții de lapte sunt extrași la un interval anume pentru a face loc dinților definitivi sa erupă. De obicei, ultimul dinte extras fiind chiar un premolar permanent.
Terapie non-extracție consta în expansiunea maxilarelor cu diferite dispozitive pentru a face loc tuturor dinților  permanenți să erupă.  Sunt cazuri în care aceasta metoda nu este suficienta iar extracții in scop ortodontic se impun.