Descoperiti totul despre cele mai moderne aparate dentare. Aflati care vi-se potriveste!

FAQ

 

 

INTREBARI FRECVENTE

  • Ce este ortodonţia?

Ortodonţia reprezintă ramura medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare prin folosirea aparatelor fixe sau mobile. Aparatele fixe sunt fie aparate clasice cu brackets vestibulari fie aparate linguale (fixate pe spatele dinţilor, faţa dinspre limbă denumită şi faţa linguală). Tratamentul ortodontic este alegerea potrivită pentru persoanele care prezintă:

Dinţi cu spaţieri – spaţii interdentare ce pot apărea ca rezultat al lipsei unor dinţi sau atunci când dimensiunea dinţilor nu coincide cu mărimea arcadei; dinţii care nu pot creşte în poziţia corectă, dinţii ieşiţi înafară sunt atunci când dinţii frontali superiori sunt vestibularizaţi ieşind cu mult în faţa celor inferiori (overbite).

Înghesuiri dentare – când dimensiunea arcadei dentare este prea mică faţă de dimensiunea dinţilor sau când există dinţi supranumerari. – Când există spaţii între dinţi sau când aceştia nu sunt distribuiţi uniform pe arcadă şi este necesară crearea de spaţiu pentru implant sau lucrări protetice. – Diverse tipuri de ocluzii sau malocluzii, care necesită un tratament combinat ortodonţie şi chirurgie ortognatică.

  • Cât va dura tratamentul?

Timpul de tratament diferă în funcţie de severitatea anomaliei dento-maxilare. Durata medie a tratamentului cu aparate fixe este între 18 şi 24 de luni. În cazul aparatelor mobile, durata medie a tratamentului este de 9 până la 12 luni. După încheierea tratamentului ortodontic, specialistul vă va recomanda să purtaţi un aparat de contenţie.

  • Care este gradul de disconfort?

După fixarea aparatului, veţi simţi o uşoară sensibilitate a dinţilor timp de 3-4 zile. În această perioadă puteţi să adoptaţi o dietă uşoară, să aplicaţi o ceară specială pentru a reduce iritaţia ţesuturilor moi şi, dacă este necesar, să luaţi analgezice.

  • Îmi va afecta aparatul dinţii?

O bunăigienă orală este foarte importantă pentru prevenirea decalcifierii dinţilor. Efectele decalcifierii pot fi prevenite dacă vă periaţi dinţii corect şi după fiecare masă pe toată perioada tratamentului ortodontic. Un alt risc este resorbţia rădăcinilor, dar acest lucru se întâmplă foarte rar, fiind însă posibil la pacienţii care prezintă probleme parodontale. De aceea se recomandă utilizarea forţelor lejere prin sistemul “low force system”.

  • Când trebuie început tratamentul?

Aparatele fixe sunt alegerea potrivită pentru pacienţii cu dentiţie permanentă. Asta nu înseamnă că aparatele fixe nu sunt potrivite pacienţilor cu dentiţie mixtă (atât dinţi de lapte cât şi dinţi permanenţi). Există totuşi şi alte opţiuni pentru dentiţia mixtă, precum aparatele mobile sau menţinătoarele de spaţiu. Vârsta de 7-8 ani este ideală, deoarece un tratament instituit timpuriu poate îmbunătăţi considerabil calitatea şi timpul tratamentului necesar pe viitor. Este de asemenea bine de ştiut că tratamentul poate fi început la orice vârstă, atâta timp cât dinţii şi gingiile sunt sănătoase. Dacă vă deranjează să purtaţi aparate fixe la vârsta adultă, atunci puteţi apela la aparate linguale care sunt invizibile din exterior.

  • Cum va decurge prima întalnire?

În cadrul primei întâlniri, ortodontul va stabili nevoile dumneavoastră şi vă va răspunde la întrebări. După examenul clinic, se va stabili tratamentul ortodontic necesar, cel potrivit pentru dumneavoastră. Apoi, în urma studiului şi măsurătorilor efectuate pe modele, a cefalometriei, studiului şi măsurătorilor realizate pe teleradiografie şi ortopantomogramă, de asemenea studiul fotografiilor de ocluzie şi faciale, medicul va decide tipul de tratament care trebuie urmat şi va elabora un plan de tratament individualizat împreună cu dumneavoastră.

  • Rezultatul este permanent?

După finalizarea tratamentului ortodontic, este necesar să purtaţi aparate de contenţie. Retainerele fixe se poartă toată viaţa pentru a putea avea siguranţa că odată cu trecerea anilor, schimbările permanente care survin în corpul nostru să nu afecteze stabilitatea tratamentului.

  • Ce sunt aparatele transparente?

Aparatele convenţionale sunt metalice, dar există brackets confectionaţi din ceramică, care au culoarea dinţilor sau sunt complet transparenţi, fiind din safir sintetic. Astfel se obţine un aspect estetic îmbunătăţit comparativ cu aparatele metalice.

  • Ce este tehnica linguală?

Cu ajutorul tehnicii linguale se pot corecta malpoziţiile dentare fără ca ceilalţi să poată vedea aparatul ortodontic, deoarece din exterior este absolut invizibil. La OrthoExclusive folosim INCOGNITO, ORAPIX, LIGHT LINGUAL SYSTEM şi STB. Pentru mai multe informaţii despre ce este ortodontia si cum vă  poate ajuta să  aveţi un zâmbet minunat, nu ezitaţi să  ne contactaţi!

De ce aparat ortodontic?

Zâmbetul spune multe despre o persoană, reflectă atitudinea şi felul în care vă simţiţi. Tratamentul ortodontic poate fi soluţia dacă vă doriţi un zâmbet armonios sau dacă aveţi un disconfort în timpul masticaţiei, fonaţiei sau la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.

Dacă vă întrebaţi: “Îmi place zâmbetul meu? Dar profilul?”, iar răspunsul este: “Nu”, atunci tratamentul ortodontic este ceea ce aveţi nevoie!

Există concepţia greşită că ortodonţia este doar pentru copii şi adolescenţi, însă în realitate orice persoană, indiferent de vârstă poate beneficia de tratament. În copilărie există avantajul că pot fi interceptate şi rezolvate probleme de dezvoltare dentară şi scheletală, de aceea Asociaţia Americană de Ortodonţie recomandă consult ortodontic de specialitate şi evaluare la vârsta de 7 ani. Însă şi la vârsta adultă se pot corecta numeraose probleme care nu au fost tratate mai timpuriu.

Ce implică tratamentul ortodontic? 

În primul rând, tratamentul implică participarea dumneavoastră!

Pentru obţinerea rezultatelor dorite este esenţial să respectaţi indicaţiile medicului în ceea ce priveşte purtarea diferitelor dispozitive ortodontice şi menţinerea igienei orale corecte.

Care sunt avantajele unor dinţi sănătoşi şi corect aliniaţi pe arcade?

În primul rând dinţii înghesuiţi sunt mai dificil de igienizat, ceea ce poate duce în timp la apariţia cariilor, îmbolnăviri ale gingiei şi parodonţiului şi chiar pierderea dinţilor. Ocluzia sau “muşcătura” incorectă determină uzura anormală a suprafeţelor dentare, eficienţă scăzută a funcţiei masticatorii, stres la nivelul ţesutului gingival şi suportului osos al dinţilor şi de asemenea probleme în articulaţia temporo-mandibulară. Toate acestea pot determina dureri de cap cronice, dureri ale musculaturii feţei şi gâtului. În lipsa tratamentului problemele se agravează, devenind mai complicate şi mai costisitoare în viitor.

Numeroşi pacienţi recurg la tratamentul ortodontic pentru a obţine zâmbetul frumos pe care şi l-au dorit întotdeauna, insă tratamentul ortodontic înseamnă mult mai mult – pe lângă ameliorarea aspectului zâmbetului, este metoda prin care se pot rezolva numeroase probleme legate de sănătatea orală.

Niciodată nu este prea târziu să aveţi un zâmbet sănătos şi atrăgător!